Ook voor anticonceptie ben je bij ons op de goede plek! Naast verloskundige, is Rianda ook bevoegd om een spiraal of hormoonstaafje te plaatsen of verwijderen. Ze is deskundig, neemt alle tijd voor je en zorgt dat je je op je gemak voelt. Ben je nog niet eerder bij ons onder controle geweest? Geen probleem. Iedereen is welkom!
Geen vrouw is hetzelfde. Ook de omstandigheden kunnen voor iedereen weer anders zijn. Iedere vrouw heeft haar eigen specifieke situatie en wensen. Door deze verschillen zijn er ook een heleboel verschillende anticonceptiemiddelen beschikbaar en is het belangrijk je daarin te verdiepen. In Nederland kun je kiezen uit de anticonceptiepil, de anticonceptiepleister, de anticonceptiering, de prikpil, het hormoonstaafje, het spiraaltje, de barrièremethode en sterilisatie. Lees hier meer over anticonceptie.
Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt. Daardoor kunnen zaadcellen er moeilijker doorheen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk. Dit verkleint de kans op een bevruchting. Daarnaast is het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder. Daardoor wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Een eventueel bevruchte eicel kan zich dan niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden. Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte. De Kyleena is iets kleiner en geeft daardoor ook wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar. De Mirena is geregistreerd voor een gebruik van 8 jaar en de Kyleena is geregistreerd voor 5 jaar. Uiteraard kun je beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie.
Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief. Er kan dan géén bevruchting plaatsvinden. Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen.
Implanon, ook wel bekend als het hormoonstaafje bevat één soort hormoon: progestageen. Het is drie jaar werkzaam. Het hormoonstaafje remt de eisprong en het slijm in de baarmoedermond wordt moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Daarnaast verandert progestageen het baarmoederslijmvlies zodanig dat de baarmoeder ongeschikt is voor een zwangerschap. In de eerste drie maanden na het plaatsen van Implanon kan onregelmatig bloedverlies optreden, ook wel ´spotting´ genoemd. Na drie tot zes maanden is dit voorbij en treedt er nog slechts af en toe een bloeding op of stopt het bloedverlies helemaal. Wanneer je borstvoeding geeft, kan Implanon 3 tot 4 weken na de bevalling ingebracht worden. Geef je geen borstvoeding, dan kan het staafje in principe direct na de bevalling worden ingebracht.
Het plaatsen van een spiraal kan licht gevoelig zijn. We adviseren je daarom ongeveer een uur van tevoren twee paracetamol in te nemen. Als je geen borstvoeding geeft kun je daarbij ook één ibuprofen innemen. Een spiraaltje kan vanaf ongeveer 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst. Na een keizersnede is dit na 12 weken. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraal het liefst tijdens je menstruatie. Op dat moment is het plaatsen van een spiraal makkelijker. Na het plaatsen van een spiraal kun je buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgen. Dit is normaal en meestal van korte duur. Ook kun je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen.
Het plaatsen of verwijderen van een spiraal of hormoonstaafje wordt door de meeste verzekeringen vergoed vanuit de basisverzekering voor alle vrouwen. Een enkele verzekering kan het aftrekken van je eigen risico. Het plaatsen of verwijderen kost € 77,85. De kosten voor anticonceptie, inclusief het plaatsen of verwijderen van een spiraal of hormoonstaafje, worden volledig vergoed wanneer je jonger bent dan 21 jaar. De kosten voor anticonceptie voor vrouwen vanaf 21 jaar worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt dit wel vergoed. Iedereen kan bij ons terecht voor het plaatsen of verwijderen van je spiraal of hormoonstaafje. Je hebt geen verwijzing nodig.
Kwaliteitsregister
In de praktijk hechten wij veel waarde aan kwaliteit. Rianda is daarom ingeschreven in het anticonceptie kwaliteitsregister van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen). Deze inschrijving is een officieel keurmerk dat aantoont dat de praktijk werkt volgens de richtlijnen en standaarden van de KNOV. Voor meer informatie kun je terecht op www.knov.nl.
Weten dat ik verloskundige wou worden heeft bij mij wat langer geduurd. Pas toen ik voor het eerst zelf zwanger was wist ik wat het vak van een verloskundige inhield. Het vak heeft letterlijk mijn hart veroverd! De opleiding heb ik in Groningen gevolgd en afgerond.
Als ervaren moeder van vier kinderen weet ik hoe belangrijk het is om goed geïnformeerd en begeleidt te worden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamperiode maar ook tijdens een miskraam. Ik ben ervan overtuigd dat het een van de meest bijzondere beroepen ter wereld is en het voelt voor mij als een voorrecht dat ik aanwezig mag zijn tijdens zo’n life event die (toekomstige) ouders doormaken.