Onze zorg bij een miskraam
Helaas komt het nog vaak voor dat een zwangerschap vroegtijdig eindigt in een miskraam. Dit kan meerdere oorzaken hebben waar de zwangere vrouw vaak geen controle over heeft. Wat de oorzaak ook is; een miskraam brengt altijd een emotionele periode met zich mee. Het voelt als een abrupt einde aan de plannen en fantasieën over jullie verwachte kindje. Wij begrijpen dat dit pijnlijk is en ook in deze periode zullen wij je zo goed mogelijk begeleiden. Je kunt altijd bij ons terecht met al jouw vragen en zorgen. Ook als je gewoon even iemand nodig hebt om mee te praten, mag je gerust contact met ons opnemen.
Na een miskraam is een volgende zwangerschap altijd extra spannend. Je bent waarschijnlijk onzeker en gespannen. Het vertrouwen in een nieuwe zwangerschap moet groeien; onze verloskundigen staan klaar om je hierbij te helpen. Zo bieden we een extra vroege echo, rond de 7 weken, om je nog eerder gerust te kunnen stellen.
Het is onder veel vrouwen bekend dat bloedverlies en buikpijn eerste tekenen kunnen zijn van een miskraam; toch hoeft dit niet altijd te betekenen dat je een miskraam krijgt. Bloedverlies komt namelijk bij veel vrouwen voor; ongeveer 50% van de vrouwen met bloedverlies doorlopen op normale wijze de verdere zwangerschap.
Geeft mijn symptoom reden tot zorg?
Als je bang bent een miskraam te krijgen, is het verstandig om in de volgende situaties contact met je verloskundige of met je huisarts op te nemen:
In week 6 of week 7 van jouw zwangerschap kunnen we een echo maken om te zien of het hartje klopt. Bij een kloppend hartje is de kans op een miskraam klein, maar zeker niet uitgesloten. Ook is het belangrijk om te bedenken dat een echoscopisch onderzoek de uitkomst van de zwangerschap niet kan beïnvloeden. Een echo is een momentopname; we kunnen kijken hoe het op dat moment met het kindje is en welke ontwikkelingen op dat specifieke moment zichtbaar zijn.
De meest voorkomende oorzaak van een miskraam is een aanlegstoornis. Dit houdt in dat er bij de bevruchting een afwijking in de chromosomen ontstaat, die aanleiding geeft tot een stoornis in de ontwikkeling. Een dergelijke afwijking ontstaat per toeval en het is belangrijk dat je jezelf niet de schuld geeft van een mogelijke miskraam. Meestal gaat het namelijk niet om erfelijke afwijkingen. Dit betekent ook dat het optreden van een miskraam vaak geen gevolgen heeft voor een eventuele volgende zwangerschap.
Een miskraam is jammer genoeg niet te voorkomen of te behandelen. Dit betekent dat je twee opties hebt als je een miskraam krijgt: afwachten op het spontane beloop of het laten weghalen van het zwangerschapsweefsel met behulp van een curettage of medicatie (prostaglandine tabletten).
Wat is voor mij de beste optie?
Aan elke benadering zitten voor- en nadelen die wij met je zullen bespreken. Indien nodig, verwijzen wij je naar de gynaecoloog voor verdere begeleiding van je miskraam. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.