2e en 3e trimester

Regelmatige controles
Tijdens jouw zwangerschap kom je ongeveer 10 tot 12 keer bij ons langs voor een controle. Hoe verder je zwangerschap vordert, des te frequenter de controles zullen zijn. Aan het einde van de zwangerschap kom je zelfs wekelijks langs voor een controle. Naast deze controles kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen als je vragen of zorgen hebt. Gedurende de gehele zwangerschap houden we de gezondheid van jou en je kindje goed in de gaten!

Controles tijdens het tweede en derde trimester
Tijdens het tweede en derde semester kom je regelmatig langs voor controles. Ook kan je langskomen voor een geslachtsbepaling, de 20-weken echo, de 22-wekenprik voor kinkhoest, de screening op bloedarmoede, meerdere echo’s om de ontwikkeling van je kindje in beeld te brengen en tot slot bespreken we in week 36 jouw geboorteplan.

Geslachtsbepaling

Kan je niet wachten tot de 20-weken echo om erachter komen wat het geslacht van jouw baby is? Laat dan een geslachtsbepaling doen! Een geslachtsbepaling is mogelijk vanaf week 15-16 van de zwangerschap en een mooi moment om samen met dierbaren te beleven.

Tijdens de controle in week 36 kijken we samen naar jouw bevalplan. Wat zijn jouw wensen? Daar houden we natuurlijk rekening mee tijdens de bevalling!

De 20-weken echo

Rond week 20 van jouw zwangerschap kan je bij ons in de praktijk langskomen voor een medische echo om te kijken of de organen van de baby in jouw buik zich normaal ontwikkelen. Hiermee kunnen wij vele afwijkingen uitsluiten en voor jou hopelijk wat rust creëren. Wij zullen de 20-weken echo bespreken tijdens jouw controles, maar je kan ook alvast een kijkje nemen op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voor meer informatie over de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en structureel echoscopisch onderzoek (SEO).

De 22-weken prik

De 22-weken prik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Kinkhoest kan voor baby’s zeer ernstige gevolgen hebben. Dankzij deze prik maak je antistoffen aan die via de placenta naar je ongeboren baby gaan. Zo is je baby beschermd totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt (als je baby 2 maanden oud is).