1e trimester

De eerste controle
Als je zwanger bent, kan je je zonder doorverwijzing van de huisarts direct bij New Life aanmelden. Wij bieden gedurende elke fase van je zwangerschap persoonlijke begeleiding en zorg. Dit start met de eerste controle tussen de 8e en de 10e week van je zwangerschap. Tijdens deze eerste controle zullen we met jou en je partner in gesprek gaan over bijvoorbeeld je gezondheid, medicijngebruik, werk- en leefwijze en de mogelijkheid tot prenatale screening. Samen kijken we naar jouw persoonlijke situatie, zodat je zeker weet dat je passende zorg krijgt. Natuurlijk krijg jij ook alle tijd en ruimte om al jouw vragen te stellen!

Verder zullen we tijdens de eerste controle:

  • je bloeddruk meten
  • je gewicht meten
  • bloedonderzoek doen
  • de zwangerschapsduur én de uitgerekende datum vaststellen

Tijdens de eerste afspraak maken we gelijk een echo om naar het kindje in je buik te kijken en naar het hartje te luisteren!

Prenale screening

Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om de gezondheid van je ongeboren kind te laten onderzoeken. Deze onderzoeken zijn natuurlijk hartstikke fijn; ze kunnen je geruststellen over de gezondheid van je kind. Het is ook mogelijk dat de uitslag je juist ongerust maakt of je voor moeilijke keuzes stelt. Wat kun je dan doen?

Vragen?
Heb je vragen over deze mogelijkheid en weet je niet zeker wat je wil? Als je daar behoefte aan hebt, kan je het gewoon met ons bespreken tijdens het spreekuur. Wij zullen dan samen met jou een counselinggesprek inplannen rond week 11 van je zwangerschap. Tijdens dit gesprek informeren we je over de mogelijke aandoeningen waarvoor getest wordt, de voor- en nadelen van de tests en de eventuele vervolgstappen na deze tests.

Meer informatie over prenatale screening vind je op www.pns.nl

Regelmatige controles

Tijdens jouw zwangerschap kom je ongeveer 10 tot 12 keer bij ons langs voor een controle. Hoe verder je zwangerschap vordert, des te frequenter de controles zullen zijn. Aan het einde van de zwangerschap kom je zelfs wekelijks langs voor een controle. Naast deze controles kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen als je vragen of zorgen hebt. Gedurende de gehele zwangerschap houden we de gezondheid van jou en je kindje goed in de gaten!

Controles tijdens het eerste trimester
Tijdens het eerste trimester zul je naast de eerste controle nogmaals langskomen voor een controle een termijnecho, een eventueel counselinggesprek en een bloedonderzoek. Dankzij de termijnecho kunnen we nogmaals controleren wat de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum zijn. Ook kan je natuurlijk je kindje zien, het hartje horen en krijg je een foto mee van het kindje in je buik.

De 13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om een 13 weken echo te laten maken. Deze echo bieden wij, net als de 20 weken echo, zelf aan in onze praktijk.
Dit is een medische echo, met als doel lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind vroegtijdig op te sporen. Deze echo wordt, net als de 20 weken echo vergoed door de verzekering.
Kijk voor meer informatie op: structureel echoscopisch onderzoek

Kraamzorg aanvragen

Kraamzorg regelen tijdens het eerste trimester? Jazeker! We raden je aan om vroeg in de zwangerschap al kraamzorg aan te vragen, bij voorkeur juist in het eerste trimester. Tijdens jouw eerste controle op de praktijk kunnen we alvast met elkaar overleggen welk kraambureau bij jou past.

Huisarts en medicijnen

Is de uitslag van je zwangerschapstest positief? Geef dit zo snel mogelijk door aan je huisarts én je apotheek! Deze kennis kan namelijk erg belangrijk zijn bij het stellen van juiste diagnoses en het voorschrijven van geschikte medicatie. Wanneer je zwanger bent, zijn er namelijk medicijnen die je niet mag gebruiken. Jouw huisarts weet precies welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken en zal hier altijd rekening mee houden.

Moeders voor moeders

Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe mooi is het als je andere vrouwen kunt helpen om zwanger te worden? Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Hierin zit het vruchtbaarheidshormoon HCG. Van dit hormoon wordt een geneesmiddel gemaakt dat gebruikt wordt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Wil je helpen?
Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Vanaf de 6e tot en met de 16e week kan je urine doneren; tijdens deze periode bevat je urine het meeste HCG-hormoon.
Lees meer over dit initiatief op de website van Moeders voor Moeders: www.moedersvoormoeders.nl.