Handige weetjes

Erkenning
Als je niet getrouwd bent, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij kan daarom het kindje al vóór de geboorte erkennen. Dit kan geregeld worden op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen.

Ouderlijk gezag
Naast erkenning willen ouders vaak ook dat de vader het ouderlijk gezag over het kindje krijgt. Ouderlijk gezag betekent dat ook de vader beslissingen kan nemen over de opvoeding en de verzorging van jullie kindje. Ouderlijk gezag kan worden aangevraagd als de vader het kindje heeft erkend. Let op: ouderlijk gezag kan pas na de geboorte worden aangevraagd.

Kinderopvang

Wil jij in de toekomst gebruik maken van kinderopvang? Informeer dan alvast tijdens je zwangerschap in je omgeving naar de mogelijkheden en vraag naar de geschikte termijn van aanmelden. Tegenwoordig is er veelal geen sprake van lange wachtlijsten, maar het kan alsnog geen kwaad om goed voorbereid te zijn!

Zwangerschapsverlof

Je bent wettelijk verplicht uiterlijk drie weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het waarschijnlijk prettiger als je dit eerder doet, dus wij raden je ook zeker aan om dat te doen. Zo kan je werkgever alvast op zoek naar een geschikte tijdelijke vervanger en hoef jij je geen zorgen te maken over jouw werkzaamheden tijdens de verlofperiode. Je mag maximaal zes weken en minimaal vier weken voor jouw uitgerekende datum met verlof gaan. Het totale verlof duurt 16 weken.

Zwangerschapsverklaring
Met een zwangerschapsverklaring kan je werkgever een zwangerschapsuitkering aanvragen. Je krijgt de zwangerschapsverklaring van ons, zodra we de uitgerekende datum definitief hebben vastgesteld.

Leven voelen

Het voelen bewegen van de baby geeft een vertrouwd gevoel en is voor de ouders erg belangrijk. Vanaf 16-20 weken kun je meestal voor het eerst ‘leven voelen’. Vanaf 26 weken is het belangrijk dat je de baby regelmatig voelt bewegen. De hoeveelheid zwangerschappen die je hebt gehad, de ligging van de placenta, de houding van de baby, de hoeveelheid ruimte in de buik en het gebruik van medicijnen, sigaretten en alcohol kunnen invloed hebben op het bewegen van de baby.

De baby beweegt minder of niet
Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik, dit is geen reden om je zorgen te maken. Heb je na 24 weken nog geen leven gevoeld? Neem dan contact met ons op; we plannen een extra controle om samen de situatie te bekijken. Natuurlijk geldt altijd: ben je bezorgd? Neem dan gelijk contact met ons op en wacht niet tot de volgende dag. Wij vinden het belangrijk dat jij onbezorgd van je zwangerschap kunt genieten.