Kraamzorg

De eerste periode
De eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling worden jullie geholpen door een kraamverzorgster. De kraamverzorgster leert jullie hoe je de baby kunt verzorgen, helpt bij de (borst)voeding, voert medische controles uit bij zowel moeder als kind en ondersteunt het gezin in het huishouden. Zo hebben jullie tijd om aan elkaar te wennen en bij te komen van de bevalling.

New Life staat voor je klaar
Ook in deze periode staan wij voor je klaar: om de verzorging van jou en je kindje zo optimaal mogelijk te laten verlopen, hebben wij nauw contact met de kraamverzorgster. Wanneer er bijzonderheden of dringende vragen zijn, zal de kraamverzorgster ons bellen om te overleggen.

Nazorg

Na de bevalling is niet alleen de kraamverzorgster er om jullie te helpen, maar ook de verloskundige houdt nog een oogje in het zeil. Tot ongeveer een week na de bevalling komen we regelmatig langs op huisbezoek om te zien hoe het gaat met jou en je kindje. Als na acht dagen de kraamverzorgster voor het laatst bij jou is, dan kunnen jullie het helemaal zelf aan. Mocht je toch nog vragen hebben over bijvoorbeeld de kraamtijd of over borstvoeding, dan mag je ons natuurlijk altijd bellen.
Wanneer de baby ongeveer twee weken oud is, komt de wijkverpleegkundige nog een keer bij je thuis langs en daarna ga je met jullie pasgeboren zoon of dochter regelmatig naar het consultatiebureau voor controles. De gezondheid van je kindje wordt constant goed in de gaten gehouden, dus maak je geen zorgen.

Nacontrole New Life

Na ongeveer zes weken kom je, als je dat prettig vindt, nog een keer langs bij ons in de praktijk voor een nacontrole. Voor deze controle mag je zelf een afspraak maken, want het is optioneel. Je mag ook zelf aangeven met welke verloskundige je een afspraak wil maken. Wanneer je specifieke vragen en/of klachten hebt over de bevalling, adviseren wij je de afspraak te plannen bij de verloskundige die jouw bevalling heeft begeleid.

Waarom een nacontrole?
Tijdens de nacontrole zullen wij kijken of je herstel op een normale manier verloopt. Als het nodig is, controleren we bijvoorbeeld nog even je bloeddruk, ijzergehalte of eventuele hechtingen. Ook kunnen wij je tips geven m.b.t. anticonceptie en bekkenbodemoefeningen. Daarnaast zijn we natuurlijk benieuwd om te horen hoe jullie op de zwangerschap en bevalling terugkijken én kan je ook andere vragen stellen!

Vergoeding van kraamzorg

Iedere zwangere heeft recht op 24 uur kraamzorg, verdeeld over 8 dagen. Het aantal kraamzorguren waar jullie recht op hebben, wordt geïndiceerd volgens het Landelijke Indicatie Protocol (LIP). Kraamzorg valt bij iedere verzekering onder het basispakket, alleen kan het zijn dat je een kleine bijdrage zelf nog moet betalen. Wees wel op tijd met aanvragen van kraamzorg. Wij adviseren je om dat vóór de 16e week van de zwangerschap al te doen.

Borstvoeding of flesvoeding

Borstvoeding is het beste wat je je baby kunt geven, want borstvoeding bevat alles wat een baby nodig heeft. Daarnaast beschermt het tegen allerlei infecties en allergieën, overgewicht, suikerziekte en een hoge bloeddruk op latere leeftijd. Het is gratis, altijd op de juiste temperatuur en bovendien is het natuurlijk om te doen. Toch weten en begrijpen we dat niet elke moeder borstvoeding kan of wil geven; iedereen mag de keuze zelf maken. Kan of wil je geen borstvoeding geven? Dan is flesvoeding het alternatief.

Kies wat bij jou past
Om een weloverwogen keuze te kunnen maken welke voeding je aan je kind wilt geven, is het goed om in de zwangerschap je te verdiepen in het onderwerp. Zeker als je twijfelt. We raden je aan om een voorlichtingsavond over borstvoeding bij te wonen, maar ook tijdens het spreekuur kun je gerust vragen hierover stellen.