Handige weetjes

Hielprik en gehoortest
Op het moment dat er geboorteaangifte is gedaan bij het gemeentehuis, gaat er een seintje naar het consultatiebureau (JGZ). Zij zullen 4 tot 7 dagen na de geboorte bij jullie thuis langskomen voor de hielprik en een gehoortest bij de baby. Als jullie kindje op dat moment (nog) in het ziekenhuis ligt, dan doen ze daar de hielprik. De gehoortest volgt dan later.

Gratis en vrijwillig
Deelname aan de hielprik is vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd, wordt eerst toestemming gevraagd. Meedoen aan de hielprik is gratis.

De hielprik

Met een klein prikje in de hiel van de baby worden een paar druppels bloed afgenomen. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op 18 zeldzame en ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen zijn niet te genezen, maar vroegtijdig opsporen ervan kunnen de gevolgen van de aandoeningen wél voorkomen of beperken.
Klik hier voor meer informatie over de hielprik (website RIVM).

De gehoortest

Bij de gehoortest worden beide oren gecontroleerd om te testen of jullie kindje goed kan horen. De gehoortest controleert hiermee indirect of het gehoor voldoende is voor een normale taal- en spraakontwikkeling op latere leeftijd. Zonder goed gehoor leert een kindje namelijk niet goed luisteren en praten. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe eerder je kindje kan worden behandeld. De gehoortest is pijnloos, duurt vaak maar enkele minuten en de uitslag krijg je direct.

Stichting Baby Hope

Gooi je ongebruikte kraammaterialen niet weg: je kunt hier Stichting Baby Hope heel blij mee maken! Deze stichting zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Het doel is meer hygiëne tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s gezond en wel vast kunnen houden! Ga voor meer informatie naar de website van Stichting Baby Hope of neem telefonisch contact op met Bonnie Akker (Stadskanaal) 06- 37658314 of Esther Mensenga (Musselkanaal) 06-21208484.

Medela borstkolven

New Life verhuurt elektrische Medela borstkolven. Voor het huren van een kolf en informatie over de kosten, kan je contact opnemen met onze praktijk: 0599-655 131. In het weekend of buiten kantooruren mag dit ook op het spoednummer. Bel 0599-655131 en kies optie 1, je wordt dan direct doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige. Wij zullen ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk van een kolf wordt voorzien, want we snappen natuurlijk dat dit niet lang kan wachten.