Geboorteplan

Jouw geboorteplan
In een geboorteplan leg je vast hoe jouw ideale bevalling er uit zal zien. Zo kan jij alvast nadenken over wat je nu eigenlijk zou willen. Daarna weten jij, je partner en je verloskundige wat jij belangrijk vindt en deze plannen kunnen ze (zo goed mogelijk) volgen. Een geboorteplan staat nooit helemaal vast; je kunt natuurlijk zelf op elk moment van gedachten veranderen en een bevalling kan anders lopen dan gewild. Toch is het wel heel fijn dat iedereen op de hoogte is en rekening kan houden met jouw wensen.

Waar moet ik aan denken?
Als je een geboorteplan opstelt, kan je nadenken over de volgende vragen:

  • Waar wil je bevallen? (Ziekenhuis of thuis)
  • Wie mogen er bij de bevalling zijn?
  • In welke houding wil je bevallen?
  • Welke houding lijkt je fijn? (Liggen, bad of baarkruk)
  • Wil je pijnbestrijding?
  • Mogen er foto’s gemaakt worden?
  • Wie mag de navelstreng doorknippen?
  • Welke kraamzorgorganisatie?
  • Wat voor voeding wil je geven? (Borstvoeding of flesvoeding)
  • Welke cursus heb je gevolgd?
    Wij zullen je ook bij de eerste afspraak een boekje meegeven waarin je jouw geboorteplan kunt vastleggen.

Thuis of ziekenhuis

Als je zwangerschap normaal en gezond verloopt, heb je de keuze om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. In beide gevallen zijn wij natuurlijk aanwezig om je bevalling te begeleiden. Zowel een ziekenhuisbevalling als een thuisbevalling zijn tegenwoordig veilig. Het belangrijkste is dus dat je een keuze maakt voor de plek waar jij het meest op je gemakt bent. Uit onderzoek is gebleken dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis.

Wanneer je een medische indicatie hebt, wat ook tijdens de bevalling zelf nog kan ontstaan, heb je helaas niet de keuze uit thuisbevalling en ziekenhuisbevalling. In dat geval zal de bevalling begeleid worden door een gynaecoloog in het ziekenhuis.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Een bevalling gaat gepaard met pijn, maar de pijnbeleving tijdens de bevalling wisselt per persoon en zelfs per bevalling. Hoeveel pijn je zult hebben en hoe je het beste hiermee om kunt gaan, kan je dus niet met 100% zekerheid voorspellen. Deze onzekerheid vinden veel vrouwen erg lastig. Toch kan je van tevoren wel een goed overwogen keuze maken over pijnbestrijding tijdens jouw bevalling.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je, samen met ons, goed voor te bereiden op het onbekende en onvoorspelbare van de bevalling. Goede voorlichting over de bevalling en de pijnbeleving zijn hierbij erg belangrijk. Ook het volgen van een zwangerschapscursus kan je goed voorbereiden op de bevalling en wat je nu eigenlijk kunt verwachten. Vind jij de onzekerheid erg spannend? Overweeg dan om een cursus te volgen of bespreek het met ons tijdens het spreekuur!